English version

Milé studentky, milí studenti,

předjarní slunce vytáhlo v univerzitní botanické zahradě ze země první sněženky a taky způsobilo, že se ulice univerzitního města po dlouhé době zkouškového opět zaplnily a ožily. Není proto divu, že je rovněž náš newsletter nabitý pozvánkami, tipy a novinkami ze světa UP. Račte si vybrat!

Elektronické informační zdroje – seznamte se!
Dlouhá období lockdownů nás všechny – ať jsme o to stáli, nebo ne – konečně naučila více využívat nejrůznější online zdroje. Knihovna UP jich naštěstí nabízí nepřeberné množství a i v současné situaci by byla škoda neumět je dostatečně a efektivně využívat. Věděli jste, že kromě článků a knih se nabízí třeba rozsáhlé databáze hudebních skladeb a partitur? Nebo že díky předplatnému portálu PressReader můžete číst některé české i zahraniční noviny a časopisy? 

Od pondělí 28. 2. do pátku 4. 3. se proto chystá pátý ročník Týdne s elektronickými informačními zdroji. Na všech pobočkách Knihovny UP budou každý den od 10:00 do 15:00 k dispozici infostánky, na nichž vám knihovníci rádi zodpoví všechny otázky týkající se e-zdrojů. Chystají se také webináře, praktické workshopy, chybět nebudou zkušební přístupy a soutěž. Více na webu Knihovny UP nebo Facebooku.

Novinky z kolejí a menz
Na olomouckých univerzitních kolejích bude od března bezpečněji. Na Koleje Generála Svobody, Kolej J. L. Fischera, Kolej 17. listopadu a Kolej B. Václavka se totiž nově bude vstupovat pomocí karet ISIC, případně modrých univerzitních identifikačních karet. Tento systém se už druhým rokem osvědčuje v neředínském kampusu. Podrobnější informace jsou na webu SKM

Pozadu nezůstává ani oblast stravování – minulý pátek se kuchařský tým školil v přípravě pestrého bezmasého menu, vyzkoušet jste tak mohli indický dhál s černou čočkou a nemasovými kuličkami nebo jáhlovou kaši. V rektorátní menze se navíc tento týden představuje španělská kuchyně.

Jak přistupovat ke spolužákům se specifickými potřebami?
Zajímá vás, jak přistupovat ke svým spolužákům se zdravotním postižením anebo jak vypadá inkluzivní univerzita? Centrum podpory studentů se specifickými potřebami připravilo krátké hodinové kurzy zaměřené na specifika jednotlivých druhů zdravotního postižení. Všechny kurzy, které jsou pro vás připraveny, jsou zcela zdarma. Více informací a možnosti pro přihlášení naleznete na webu centra.

Přečtěte si nový Žurnál UP – kdekoliv
Ku příležitosti začátku letního semestru a Akademického týdne UP si připravila malý dárek i redakce Žurnálu UP. Je jím nové číslo našeho univerzitního magazínu, jehož spojujícím tématem je překonávání překážek: skutečných i těch pomyslných v našich hlavách. V tištěné podobě jej najdete na fakultách, v knihovně ve Zbrojnici, v UPointu a na dalších místech, zároveň si ho ale můžete stáhnout a přečíst v PDF – neodkládejte to a buďte v obraze.

Jít, či nejít na doktorát a jak si dobře vybrat kam?
Uvažujete o doktorátu a chcete mít jasnější představu, co obnáší? Úsek prorektora pro doktorské studijní programy a projekty zve na seminář České asociace doktorandek a doktorandů v úterý 8. března od 14:00 do 16:00 ve Studentském klubu UP (Zbrojnice). S přednášejícími Šárkou Lojdou a Marií Přibylovou si budete moct popovídat, jak si zvolit nejvhodnější pracoviště pro své výzkumné téma a co vzít v úvahu při jeho formulaci. Rovněž zazní, na co si dát pozor při volbě školitelky či školitele a proč je tato volba tak zásadní. V neposlední řadě pak bude věnována pozornost možnostem doktorského studia v zahraničí. Seminář však bude především o vás – organizátoři se těší na vás a vaše dotazy! V případě zájmu se registrujte zde.

Majáles hledá právě vás!
Umíte to na sítích, jde vám copywriting nebo vás zajímá PR a marketing? Chcete se podílet na organizaci největšího studentského festivalu v regionu, který po nucené covidové odmlce oslaví v květnu deset let? Pak neváhejte a pište na ondrej.martinek@upol.cz a získejte praxi, kontakty, a hlavně hromadu zážitků v týmu třiceti dalších studentů.

Zahrajte si univerzitní speciál oblíbeného kvízu online
Nestihli jste účast na Hospodském kvízu – speciálu UP k výročí znovu obnovení univerzity? Nevadí, interaktivní vědomostní kvíz si můžete až do 20. března zahrát online z pohodlí domova s přáteli nebo rodinou. Stačí spustit na počítači, chytré televizi nebo i v mobilu tento odkaz, zadat heslo a tři hodiny nevšední zábavy jsou vaše! A samozřejmě nechybí ani hudební a obrázková poznávačka. Kvízy vám přinášíme tradičně ve spolupráci s Hospodským kvízem. Zahrát si můžete zde, heslo je af604f4793.

EXCELujte aneb Jak zkrotit tabulky MS Excel
Toužíte zkrotit tabulky a čísla s pomocí programu MS Excel? Pak je tu přesně pro vás kurz základů Excelu pro začátečníky, který připravilo Kariérní centrum UP. Během sedmi pondělních odpolední se seznámíte s nejdůležitějšími nástroji programu a na konkrétních příkladech z praxe se naučíte, jak jej využít v profesním i osobním životě. Začíná se 7. března od 17:00 v počítačové učebně CVT. Více včetně programu a přihlášení najdete na webu kariérního centra, pozvat ostatní můžete taky na Facebooku.

Bezplatné kurzy vás seznámí s čínskou kulturou
Konfuciův institut UP připravil na letní semestr pestrou nabídku kurzů. Protáhnout unavené tělo můžete při taj-či nebo stolním tenisu. Nově se navíc můžete zapsat na čínskou malbu a kaligrafii, případně navázat na předchozí kurzy. Pro zájemce o čínskou medicínu nabízíme cyklus zajímavých přednášek, první proběhne 1. března v prostorách Konfuciova institutu na tř. Svobody 8. V neposlední řadě si od 8. března můžete přijít procvičit čínský jazyk s rodilými mluvčími do našeho obnoveného klubu Czech-Chinese Corner. Všechny nabízené aktivity jsou pro zaměstnance a studenty UP zdarma. Pro více informací a registraci navštivte stránky institutu.

ESN UP Olomouc hledá nové členy a buddíky
Chcete během svého studia na univerzitě zažít i něco jiného než jen učení? Přidejte se do studentské organizace Erasmus Student Network (ESN), která funguje ve 40 zemích a svou pobočku má i na UP. Budete mít například možnost pořádat akce pro zahraniční studenty (Národní prezentace, Language Exchange, výlety po ČR a jiné), vyzkoušet si spolupráci nejen v týmu, ale taky s jinými studentskými spolky, zapojit se do propagace ESN UP Olomouc a vyzkoušet si marketing a PR v praxi, a zpestřit tak své CV zajímavými zkušenostmi. Bližší informace o ESN UP Olomouc najdete na Facebooku nebo na webu. A pokud se chcete stát členem, ozvěte se na hr@esn.upol.cz

Neláká vás členství, ale i přesto byste se rádi zapojili a poznali studenty ze zahraničí? Staňte se buddíkem a ukažte jim, jaké je být studentem Univerzity Palackého v Olomouci. Napište na buddy@esn.upol.cz a získejte kamarády ze všech koutů světa.

Baví vás esport? Přihlaste svůj tým a získejte podporu univerzity!
Reprezentujte naši univerzitu ve třech herních titulech na 3E:Akademickém mistrovství, získejte od nás merch pro svůj tým, a ještě soutěžte o prestiž i ceny v hodnotě 30 000 korun. Registrujte se do nadcházejícího mistrovství v esportu, napište nám na soutez@upol.cz a my váš tým oblékneme a vybavíme spoustou univerzitních vychytávek. Více informací naleznete na www.esportsa.cz. Přihlášky do konce tohoto týdne!

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube