English version

Vážené zaměstnankyně, vážení zaměstnanci,

možná se vám zdálo, že minulý newsletter přišel už dávno, a netrpělivě jste proto vyhlíželi další. Je to tak, tři týdny ale uplynuly jako voda a první letošní číslo je tu. V něm vám přinášíme především informace o povinném testování zaměstnanců na koronavirus, dále také několik soutěží a výzev, do nichž se můžete zapojit, nebo pozvánku na novoroční koncert Atenea. Přejeme úspěšný začátek nového roku a příjemné čtení.

Testování zaměstnanců na koronavirus
UP má od pondělí 17. ledna 2022 povinnost testovat své zaměstnance dvakrát týdně antigenním samotestem. Povinnost testování platí pro všechny zaměstnance nezávisle na typu pracovního poměru a výši úvazku včetně DPP/DPČ a vztahuje se také na stážisty, praktikanty, dobrovolníky nebo orgány či jejich členy. Očkování nebo dřívější prodělání nemoci v tomto případě nehraje roli. Kdo má z testování výjimku, jak často a kde bude testování probíhat či co bude následovat po pozitivním výsledku, je podrobně rozepsáno v této zprávě na univerzitním koronawebu.

Omezená provozní doba menzy a rekonstrukce Britského centra KUP
Pokud jste se chtěli vydat během ledna na večeři do menzy, budete se muset chopit vařečky sami. Menza 17. listopadu totiž prozatím do konce ledna upravuje s ohledem na zkouškové období provozní dobu – obědy lze vyzvedávat do 14:30. Aktuální otevírací dobu všech menz a bister FreshUP najdete na stránkách SKM

Do konce ledna je také uzavřeno Britské centrum Knihovny UP, jehož prostory právě procházejí rekonstrukcí a modernizací. Více zjistíte na jeho webu.

Jak zlepšit dopravu na univerzitu?
Jak se dopravujete na Univerzitu Palackého, ať už tam míříte za studiem, nebo za prací? Jak daleko chodíte nebo jezdíte a jaké dopravní prostředky využíváte? Takto jednoduché, avšak důležité otázky jsou obsahem dotazníku, který zkoumá udržitelnou mobilitu na UP. Komise pro udržitelnou UP a Udržitelná univerzita ve spolupráci s katedrou psychologie FF UP také zjišťují místa, která při dopravě městem způsobují problémy. Nenechte si proto utéct příležitost ozvat se, do 15. února vyplňte dotazník a poté si počkejte na jeho výsledky a praktické výstupy.

Zapojte se do 11. ročníku výzvy Daruj krev s rektorem
Přemýšlíte o tom, že byste začali darovat krev? Nebo patříte mezi pravidelné dárce? Ať tak, či onak, vyznačte si v kalendáři týden od 14. do 18. února a zapojte se do 11. ročníku výzvy Daruj krev s rektorem. Ta bude probíhat během Akademického týdne UP na transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Darováním vlastní krve výzvu symbolicky zahájí v pondělí ráno rektor univerzity Martin Procházka a prezident Českého červeného kříže Marek Jukl. Přidejte se k nim a do 7. února se zaregistrujte na e-mailu daruj@upol.cz. Více o výzvě najdete na daruj.upol.cz.

Den otevřených dveří
Studium na UP je přístupné všem. Pozvěte proto své známé – bez ohledu na věk nebo počet už získaných titulů – na další den otevřených dveří. Ten se uskuteční už v sobotu 15. ledna od 8 do 14 hodin a v online podobě se během něj představí všech osm fakult. Jak se na UP dostat a co je pro to třeba udělat, se návštěvníci dozvědí prostřednictvím videostreamů, chatů, online prezentací či podcastů. Podrobnosti si můžete přečíst v článku univerzitního Žurnálu, kompletní program potom najdete na webu Univerzitní město

Mezitím si nenechte ujít sérii webinářů o otevřených vzdělávacích zdrojích (Open Educational Resources – OER) a jejich výhodách. Jsou určeny akademickým pracovníkům a studentům a bude při nich pod heslem „obsah je král“ zdůrazněn význam volného přístupu k obsahu a výhody a podmínky tvorby a poskytování výukových materiálů. Program a odkaz na zoom najdete na webu Aurory na UP.

Novoroční koncert univerzitního sboru Ateneo
Písně smíšeného komorního sboru Ateneo znějí Univerzitou Palackého už po 20 let. Novoroční koncert, který si můžete přijít poslechnout v neděli 23. ledna od 19 hodin do auly filozofické fakulty (Křížkovského 10), tak bude zároveň oslavou tohoto kulatého výročí. Hosty našeho sboru budou Ženský komorní sbor Duha Ostrava a Cimbálová muzika Tolar. Zazní hudba C. Francka, E. Morriconeho, absolventa UP J. Pavlici a dalších.

Rozhovor: Aliance Aurora je mimořádná příležitost
Univerzita Palackého je členem aliance Aurora, do níž je zapojeno dalších osm evropských univerzit. V listopadu se konalo setkání jejich zástupců, na němž se podařilo uzavřít dohodu o mobilitách, která otevírá nespočet nových příležitostí pro stáže studentů i akademických pracovníků. Olomouckou univerzitu reprezentovalo také několik studentů: jak setkání probíhalo a co pro ně znamená zapojení do Aurory, zjistíte v rozhovoru pro Žurnál.

Víte, že...

Pro nejaktuálnější informace nezapomeňte sledovat
naše webové stránky a profily na sociálních sítích.

facebook
instagram
twitter
youtube